PTSS & Begrip

Wie zijn wij

Wij zijn een jong team van ervaringsdeskundigen met PTSS en vrijwilligers.

Ons doel

Wij willen objectieve informatie, tips, tricks en nuttige adressen geven aan mensen met PTSS en hun familie, partners en vrienden. Het gesprek bevorderen samen met de PTSS-er en hun familie, partners en vrienden om PTSS hanteerbaar te maken.

  • Mensen met ptss
  • Familie van ptss-ers
  • Ondersteund door studenten, ict-ers en uw vragen.

Wat is PTSS?

Een posttraumatische stressstoornis (afgekort: PTSS) is een psychische aandoening als reactie op een ernstige en levensbedreigende gebeurtenis. In de DSM-5 – dat is het classificatiesysteem voor psychiaters en psychologen – is PTSS ingedeeld bij trauma- en stress gerelateerde stoornissen. PTSS is niet hetzelfde als heftige emotionele reacties vertonen na een schokkende gebeurtenis. Het is normaal dat als mensen iets heel heftigs meemaken ze enige tijd last hebben van stressreacties en er telkens aan moeten denken. Vaak slapen mensen ook slechter na een schokkende gebeurtenis en soms hebben mensen ook last van nachtmerries. Echter, deze verschijnselen verdwijnen weer na enige tijd. Als de heftige stressreacties aanblijven, dan spreken we van PTSS. In de kern is PTSS een toestand waarin de persoon lichamelijke en geestelijk blijft reageren alsof de schokkende gebeurtenis nog steeds plaatsvindt.

Kenmerken van PTSS

PTSS wordt gekenmerkt door drie kernsymptomen: herbelevingen, verhoogde spanning, en vermijding.

Presentaties

We zijn begin 2018 begonnen met het geven van presentaties/gast colleges.

Wat houdt een presentatie/ gast college in: Wij komen op locatie en leggen uit wat PTSS is, ook leggen we uit wat dit voor het dagelijkse leven kan betekenen en hoe hiermee omgegaan kan worden door diegene die PTSS heeft en voor de familie en/of partners. Wij geven deze presentaties/gast colleges om PTSS onder de aandacht te brengen en er meer begrip voor te krijgen.

Wie kan een presentatie/gast college aanvragen: Scholen, bedrijven, zorg en dienstverlenende bedrijven.

Via deze link kunt u een presentatie aanvragen.

Promotie filmpje

Bekijk nu ook ons promotie filmpje op YouTube.

Interviews

Interview bij Radio Centraal:

Podcast

Beluister hier deel 1 van de podcast PTSS & Begrip:

Voor meer informatie bezoek hier de website van PTSS & Begrip.